2008

Färdrapporter VDKIF

Köpenhamn 26 september 2008
Trad. tur till Köpenhamn
Deltagare: Knut, Peter, Alf, Stefan S, Stephan, Kenneth, Kent, Bo, Christer, Tom, Kaj, Kalle.
14.22 – tåg avgår till danska huvudstaden. Dessförinnan har de flesta hunnit ta en öl i törstig strupe på Centralens Pub, numera sportbar vilket kanske inte är helt passande för oss! Kenneth och Kaj har dessförinnan varit på möte hos Sydvatten där både Vellinge och Lund ingår. Kenneth, som ju ser sambanden i tillvaron, poängterade att vatten är en viktig beståndsdel i öl när han vid efterföljande lunch berättade om våra interkommunala möten i VDKIF. Stefan och Kent hade en ny variant att ansluta till gruppen, de tog färja från Helsingborg till Helsingör och sen tåget till Köpenhamn. Det gladde gruppen särskilt att se Kent som är långväga ifrån och inte ses så ofta. Örkelljunga ligger ju i periferin av Skåne. Vädret var idag utomordentligt skönt, ca 18 grader och i solen angenämt. Sundet passerades med strålande utsikt. Nörrebro station angjordes och förvirrade kom vi upp i ljuset en bit från vanliga stället. Alla, utom Bo, har lika svårt varje gång att orientera sig på vägen till Wessels Kro. Denna gång skulle vi till Det Lille Apotek eftersom Niels inte jobbade på Wessels och mat därför inte kunde serveras där. En öl slank ner i väntan på kl 16, själv tog jag en kort promenad i de trevliga kvarteren, vilket kan rekommenderas. Några ägnade sig åt I dvs Inköp.
St Kannikestraede 15: Apotekets Holbergplatte blir man inte tjock på men den smakade bra, bl a fläskesteken var utmärkt. 95 danske kronor (som idag på Forex kostade 1:30) kostade den. Som dryck tog vi öl och Aalborg samt Doktor Nielsens Bitter (som vi hade provsmakat, det ingår ju en tvåa när man har annonsen med). Bo samlade in betalning där även en viss summa till Kassan lades till. Den dansktalande Tom berättade på allmän begäran lite om sin morfars, Oscars, liv och leverne. Det är alltid ett nöje att höra Tom berätta. Betjäningen var trevlig och miljön likaså. Det är inte trångt här en fredagseftermiddag.
K för Kortspel: Det blev en kort promenad till Wessels Kro och ingen försvann på vägen dit mer än Knut och Alf som åkte hem! Vi fick de två borden i de inre utrymmena för en gång skull. Det var en bra plats och röken bevärade oss inte nämnvärt här. Det är nära pissoaren också! Det var ny betjäning men han lyckades både ordna kaffe till oss och en kortlek (dessförinnan hade Stefan förgäves försökt köpa sådan men varken 7 Eleven, Netto eller Illum hade). Gemen var åtråvärda denna kväll eftersom det blivit en miss i planeringen av materialförvaltaren. Efter 28 år vid B-bordet fick undertecknat äran/glädjen att delta vid A-bordet eftersom de bara var tre och B-bordet blev nu sex. Nybörjartur eller omtanke gjorde att det blev vinst! B-bordet fick ingen ordning på sitt ”spel” och Stephan sökte förgäves inträde till A-bordet. Det blev som vanligt mest snack.
Vid 20-tiden gick vi till Nörrebro station där vi var i god tid! De dieseldrivna danska tågen förvånar en. Denna gång hade alla returbiljett med sig så ingen behövde sitta nervös på hemfärden. Även hemfärden för båtpendlarna Helsingör-Helsingborg fungerade utmärkt enligt uppgift. På tåget norrut från Nörreport kunde dessa ”smålänningar” i förskingringen glädas över inmundigandet av resterande inköpta Wibrooe pilsner samt över det faktum att deras resa t o r kostade mindre än resan för oss andra.
Kalle fick en anmaning att klippa sig till nästa gång! Gemen måste vara putsade och vara fler till nästa gång! Kortlek måste tas med. Det bör vara ett undantag om vi äter på annan plats än Wessels Kro.

Öresund runt 2008
Datum 2008-05-16
Samlingsplats: tåget till Helsingborg, kl 10 ca
Deltagare, Peter F, Kay W, Stefan S, Kaj P
Den sedan länge utlysta vårturen / heldagsturen Öresund runt samlade fyra deltagare. Vid ankomst i Helsingborg gick stegen direkt till Sundsbussarna där en båt låg och väntade på oss. Stefan blev lurad att köpa en öl medan resten gick upp på däck och njöt utsikten. I Helsingör gick stegen direkt till torget och Gästgivargården. Där tog vi öl och sillsmörgås. Rutinen här är att betalning ska ske när ölen serverats men innan maten dukas fram. Vi förstod att det inte bara gällde oss utan även andra gäster. Den Friangska principen kring lika delandet av notan hade återuppstått. Alltså den som beställer in mest vinner rent ekonomiskt. När det gäller kalorier är det tvärt om. Parasollen fälldes upp för att inte svetten skulle pärla i pannan. Genom ett vårskönt Helsingör gick vi till tåget som tog oss till Nivå för byte till Klampenborg station. Härifrån gjorde vi en promenad till Backen och anlände just när etablissemanget öppnat, om det var för oss eller inte fick vi inte klart för oss. Glasståndet kunde inte passeras utan vidare. Här gjorde vi kanske dagens lilla miss att klämma till med tre kulor. Efter en rundtur tog vi en lätt dansk frokost i skuggan. En gyngeplatte i Gyngehestens have smagede förträffligt. Vidare ner mot tåget men först en titt på den 800-åriga eken och Bellevue strand. Tåget till Norreport därefter. Inköp på Netto vid stationen. Promenad till Tivoli. Öresundruntbiljetten berättigar till rabatt på inträdet vilket pigen vid entren inte kände till. Troligen på grund av vårt unga utseende blev vi insläppta på barnbiljett vilket gladde sällskapet. Nu hade kaffetörsten stigit rejält. Vi satte oss på ett kafé och sällan har väl kaffet smakat så bra. Te och rom fanns för Kay. Dagens tävling skulle nu ske. Skjuta björn hade Peter valt ut. Varför ? Resultat: Stefan 20 (av 20 möjliga poäng), Kaj 15, Kay 13, Peter 7! Vi nöjde oss med detta. Genom ett fagert Tivoli promenerade vi därefter sakta och bekantade oss med omgivningen och de matställen som finns, vilket inte säger lite. Vi valde ett av de enklare och tog en mycket lätt ”rätt”, naturligtvis med en öl till. Därefter tog vi den flottaste baren för Peters slänggrogg. 70 DKR för en rom och cola. Återfärden till Sverige gick smärtfritt och vi konstaterade att Knuts planering hade fungerat näst intill perfekt för oss, allt parerade perfekt. Samma tåg från Köpenhamn levererade av sällskapen i Svågertorp, Lund och i Båstad. Siste resenären steg av tåget 22.37.

V – Vellingedeltagare, saknades helt
D – Dagen, som var perfekt, vilket väder!
K – Knut, som planerat men inte kunde följa med
I – Intag av mat, rikligt. Inköp, ytterst lite.
F – Frokosten, currysillen och fiskfilén!

Hälsningar
Kaj med bistånd av Stefan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *