Andremars-resa som blev en vinterresa

11 var anmälda men det blev tyvärr avhopp efter avhopp. Vi blev till sist en kvintett som verkligen deltog; Tom W, Stefan B, Kent S, Stefan S, och undertecknad. Som utlovats av väderprofeterna avtog snöandet under förmiddagen – det hade i huvudsak drabbat östra och delvis södra Skåne. Vi som åkte tåg norrut kunde konstatera att från Landskrona och vidare norröver var det barmark och när vi närmade oss Helsingborg kunde vi också notera sprickor i molntäcket och lite solglimtar. Ölen på ”samlingspuben” satt bra efter tågresan. Havet låg stilla och vackert, tidigare dagars friska vindar var som bortblåsta och vi fick en behaglig sjöresa ombord på Aurora. Omtänksam personal anvisade oss ett fint runt fönsterbord i matsalen och vi lät oss väl smaka av den prisvärda lunchbuffén. ”Till protokollet” noterades att den ölsort som flera av oss provade,  ”Råå-öl”, smakade alldeles förträffligt med sin tilltalande pomeranskaraktär och välbalanserade beska. Kakan till kaffet var inte heller ”fy skam”, så det var nog fler än undertecknad som tog två bitar.

Efter en dubbeltur över Öresund var vi mätte och belåtna och gick i land för en promenad, dock inte så lång att ”maden skulle tro att den hamnat i en hunnamage” utan endast några hundra meter till borgerkroen. Några atleter i gänget gav sig dock först ut på en shoppingrunda som eftersom de tog god tid på sig lär ha inkluderat ingående provsmakning av ”ädla drycker”. Hur som helst så samlade vi så småningom ihop oss till kortspel i hörnet på det övre våningsplanet. Som vanligt böljade spelet fram och tillbaks och jämnade ut sig med tiden även om någon nog återvände till fosterlandet med känsla av att ha varit ”huvudsponsor” för dagens spel. Som många önskat blev detta också något av en planeringsträff med tanke på att det är jubileumsår för VDKIF. Detta faktum, VDKIF fyller 40 år, är en händelse av samma dignitet som freden i Roskilde och kräver naturligtvis någon form av JUBILEUMSFIRANDE. En jubileumsfirandeidé har tidigare presenterades och diskuterades livligt på Borgerkroen. Stefan S hade snokat reda på ett intressant alternativ som penetrerades och dissekerades. Vi tittade också på ett mötesschema för resten av året och var jubileumsträffen lämpligen placerades in.

Kronborg

Kronborg

Vad kom ni fram till för ställningstagande då, undrar ni som missade denna trevliga 2-mars-övning och överlåtit det tunga ansvaret på oss att fatta dessa viktiga och angelägna jubileumsårsbeslut. (När vi planerar 50-årsjubileet om tio år får ni min själ vara på plats) Jo följande:

1.  Nästa VDKIF-träff, ”försommarträffen” blir fredagen den 1 juni. Då är det vackert väder och vi återvänder till ”ursprunget”, dvs till Dragör för mat, kortspel, snack om att ”det var bättre förr”, och lösandet av världsproblem på Dragör Bistro. Vi som är i god tid kan med fördel klämma en öl vid borden i solskenet utanför bistron.

2.  Jubileumsträffen schemaläggs till fredagen-lördagen 28-29 september.  VDKIF-träffar är självfallet mycket högt prioriterade av oss alla, men många har så många järn i elden att det  likväl har varit svårt att få hundraprocentig uppslutning på många av våra träffar. Så någon längre jubileumsövning (det fanns idéer om t ex 3 dagar i ”utlandet”) befanns inte vara realistisk om vi vill ha god uppslutning. Det kommer att bli ett jubileumsfirande som begränsas till ca ett dygn och med start i antingen Trelleborg och Ystad. Jubileumsfirandet avses innefatta tid för trivsam samvaro, god mat, övernattning i enkelhytter, kort besök i land i antingen Tyskland eller Polen, samt kortspel i konferenslokal. Stefan S fick i uppdrag att inhämta ytterligare fakta så att de olika alternativen kan vägas mot varandra och utvärderas. Vi vill ju ha mesta möjliga ”valuta för pengarna”!

3.  Den sedvanliga ”julträffen” avses äga rum den 7 december. Plats och lokal kan vi diskutera och fatta beslut om när vi ses i juni eller på jubileumsträffen. Men mycket talar väl för norra Skåne med resa till Helsingör.

Stadshuset

Stadshuset

Avslutningsvis när vi spelat färdigt och var klara med planeringsarbetet så lekte vi en ny lek som heter ”leta efter Toms plånbok”. Den sysselsatte oss en stund och Tom vann, dvs vi hittade hans plånbok som av någon outgrundlig anledning beslutat sig för att rymma och gömma sig under ett element. För övrigt var det också musikunderhållning på Borgerkroen denna fredag. På färjan hem gjordes faktiskt en del fynd i butiken medan vi befann oss på danskt vatten.

Summa summarum så var det en riktigt trevlig VDKIF-träff trots att vi saknande många kamrater. Och finalen av ”På spåret” kunde vi se i efterhand när vi kom hem.

/ Kay W

Efterord:

Som sagt det var en mycket trevlig träff och värt ansträngningen att rymma från jobbet. Hoppas att man snart kan sluta från dessa rymningar och ta sig till gänget oavsett väder och vind och delta i det skånska gemytet. Det värmer en smålänning extra med skånska historieberättare från speciellt Tom med Åsjungaberättelser om Oskar Winge och Stefan S om papegojor I toalettstolen samtidigt som vi inmundigar en Rå öl Hälsningar Kenth med h

Dock kan man väl komplettera med att utan större överdrift kalla dagen för plånbokens dag. Det var nämligen så att efter Stefan S cyklat från hemmet till Båstads C så hittade han en plånbok på marken. Efter lite efterforskande konstaterade han att innehavaren var en snygg donna född 1990!!! Vad som hände därefter fick vi inga klara besked om….
Efter den goda buffén på båten gick Tom Stefan S och undertecknad av båten lite sent och tillsammans. Ungefär på landgången började Tom febrilt att leta efter sin plånbok i alla fickor utan resultat. Vi bad då personalen hålla båten för att Tom skulle kunna gå tillbaka till restaurangen och leta.
Han kom tillbaka utan glad min. Envis och klok som Tom är fortsatte han letandet i fickorna. Och se där i en skjorta under de andra skjortorna fanns en ficka med en plånbok. Samma plånbok skulle sedan som sagts leta sig ner på golvet på krogen.
Jag ser fram mot nästa träff redan nu för det händer alltid något när vi träffas…../Stephan B
Förord:
Hej Alla! ( OBS! inget religiöst anrop) Tips till er som åker med Skånetrafiken och med tåg. Boka tur och retur Helsingör därifrån ni åker ( OBS! via Helsingborg och inte över bron) så får ni hela överfarten till ett billigare pris med JoJo kortet och sen kan ni betala mat och dryck direkt i restaurangen till 159:- minus resan. Det gjorde jag senast. (Jag har ju bott i Småland i fjorton år). Vad som gäller för pensionister vet jag inte. Stefan S
…..Dags att lära lite danska. Vis du er pensionist i Danmark er du kun en eldre menske på fem å tres. Innan 1658 förstod även en Bleking från Skåneland detta språket.
– Mitt största utbyte med att träffa er gentlemen i kortgänget är den intellekta stimulans som våra diskussioner berikar vår hjärnsubstans med. Jag uppskattar att du känner till min Blekinska bakgrund, men min morfar var från Kivik, min fru är från Kristianstad och alla mina fem barn är från Lund och så även mina fem barnbarn. Jag tycker jag har försökt implicera Blekingst blod till den skånska myllan. /Kalle A
….Jag har 2 mil till järnvägsstationen i Hyllie, så för mej hade det inte varit ett bra alternativ att ta cykel eller spark, spark är väl inte ett bra alternativ för dej Stefan eftersom ni inte har nån snö enligt färska källor från Stora Hult vid Vejbystrand. Huvudskäl  till att jag ställt in är inte vädret, utan den omständighet att Olle min reskamrat inte känner för denna resa under rådande omständigheter vilket innebär att jag själv fått sätta mej på bussen mellan Malmö och Höllviken på hemresan.  Vid ett tidigare tillfälle har jag somnat på bussen och vaknat upp vid ändhållplatsen i Falsterbo. Slutsatsen jag kommit fram till är att jag behöver en ledsagare som informerar mej om när jag ska stiga av. /Kalle
Helsingör men då var det sommar

Helsingör men då var det sommar

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *