Jubileumstur 28 sep 2018

Föreningen firar 40 år.

Vi samlades för avfärd med båten kl 12. Kay hade fått lämna återbud och Olle hade förhinder. Vi hade löst Öresundrunt-biljett men detta var förknippat med diverse strul. Först måste den aktiveras och ett inspektionskvitto skrivas ut. Detta upplyses inte om från personalen på Skånetrafiken vid köp. Kalle och Christer fick ta en senare båt pga det. På bussen kan man inte lösa biljetten vilket några blev varse på bussen. Alltnog vi samlades på Borgarkrogen och fick in våra tre smörrebröd å 97 dkr inkl en Tuborg. Snaps kompletterades med och mer öl. Väldigt fina mackor! Knut var inte där men anslöt i Köpenhamn. Kortlekar hade inte tagits med till denna tur. Vi gick sedan i solen mot Kulturvarvet men slank in om till Skeppsklarerargården som är Nordens äldsta affär som är igång. Tom fick samtal och fick sen en visning av huset medan vi andra ovetande gick till det fina biblioteket. Väl där ställdes stegen mot kafeet utan att ta trappan upp till det fina biblioteket. På bänkar utanför tog en del kaffe i solen. Detta blev det ”kulturella” inslaget i dagens resa! Vi gick till tåget och där köpte vi några öl för den ansträngande resan till Köpenhamn. Vi blev via telefonen informerade om att Själland varit avstängt från omvärlden några timmar! Polisjakt hade pågått. På Hovedbangården mötte Knut med svensk flagga. Vi travade runt Tivoli och sen till restaurang Karla där Tom bokat bord. De har en meny för Skånetrafiken dock utan krav på att visa biljett. Förrätt i form av en superb sill med bröd och sen fläskstek med rödkål och fin sås och pressgurka. Mycket gott! En snapsflaska delades. Stefan S hade fina sånger till snapsarna och Knut delade ut förtjänstorder. Efter visst mankemang delades notan på de som inte hunnit betala. Vi travade vid 20-tiden till nedgången till tågen och kom iväg snabbt mot Sverige utan några hinder på vägen. Foto 2018-09-28 12 42 11

 

Foto 2018-09-28 13 05 35Foto 2018-09-28 13 05 40Foto 2018-09-28 14 32 33Foto 2018-09-28 14 50 01Foto 2018-09-28 16 10 08Foto 2018-09-28 17 06 29Foto 2018-09-28 17 07 40Foto 2018-09-28 17 34 53Foto 2018-09-28 17 38 34Foto 2018-09-28 17 39 11

Förstejunitur till Dragör 2018

Underbart väder och god stämning kännetecknade vår 1-juni-träff på Dragör Bistro. Och den goda uppslutningen – 11 VDKIF-kamrater på plats där det hela började, dvs i Dragör! Maten var på plats kl 14 vid långbord mitt i lokalen och vi lät oss väl smaka av både maten och lämpliga svalkande drycker. Efter maten som vanligt kortspel vid småbord, och några hann också med div provsmakning och inköp. Kortspelet böljade som vanligt fram och tillbaks men några blev väl något av ”huvudsponsorer” även om varken vinster eller förluster blev särskilt stora.
Ett viktigt beslut fattades: Jubileumsresan går av stapeln fredagen den 28 september och genomförs som en resa ”Öresund runt” (Skånetrafiken har en särskild Öresund-runt-biljett) med start i Helsingborg. Detta innebär ett heldagsarrangemang med start på förmiddagen. Detaljer som tid för samling, stopp på resan, var mat och dryck skall intas, osv, får vi diskutera via mail framöver.
A-bordet

A-bordet

B-bordet

B-bordet

B-bordet

B-bordet

Badehotellet

Badehotellet

Byen

Byen

 

 

 

 

 

Andremars-resa som blev en vinterresa

11 var anmälda men det blev tyvärr avhopp efter avhopp. Vi blev till sist en kvintett som verkligen deltog; Tom W, Stefan B, Kent S, Stefan S, och undertecknad. Som utlovats av väderprofeterna avtog snöandet under förmiddagen – det hade i huvudsak drabbat östra och delvis södra Skåne. Vi som åkte tåg norrut kunde konstatera att från Landskrona och vidare norröver var det barmark och när vi närmade oss Helsingborg kunde vi också notera sprickor i molntäcket och lite solglimtar. Ölen på ”samlingspuben” satt bra efter tågresan. Havet låg stilla och vackert, tidigare dagars friska vindar var som bortblåsta och vi fick en behaglig sjöresa ombord på Aurora. Omtänksam personal anvisade oss ett fint runt fönsterbord i matsalen och vi lät oss väl smaka av den prisvärda lunchbuffén. ”Till protokollet” noterades att den ölsort som flera av oss provade,  ”Råå-öl”, smakade alldeles förträffligt med sin tilltalande pomeranskaraktär och välbalanserade beska. Kakan till kaffet var inte heller ”fy skam”, så det var nog fler än undertecknad som tog två bitar.

Efter en dubbeltur över Öresund var vi mätte och belåtna och gick i land för en promenad, dock inte så lång att ”maden skulle tro att den hamnat i en hunnamage” utan endast några hundra meter till borgerkroen. Några atleter i gänget gav sig dock först ut på en shoppingrunda som eftersom de tog god tid på sig lär ha inkluderat ingående provsmakning av ”ädla drycker”. Hur som helst så samlade vi så småningom ihop oss till kortspel i hörnet på det övre våningsplanet. Som vanligt böljade spelet fram och tillbaks och jämnade ut sig med tiden även om någon nog återvände till fosterlandet med känsla av att ha varit ”huvudsponsor” för dagens spel. Som många önskat blev detta också något av en planeringsträff med tanke på att det är jubileumsår för VDKIF. Detta faktum, VDKIF fyller 40 år, är en händelse av samma dignitet som freden i Roskilde och kräver naturligtvis någon form av JUBILEUMSFIRANDE. En jubileumsfirandeidé har tidigare presenterades och diskuterades livligt på Borgerkroen. Stefan S hade snokat reda på ett intressant alternativ som penetrerades och dissekerades. Vi tittade också på ett mötesschema för resten av året och var jubileumsträffen lämpligen placerades in.

Kronborg

Kronborg

Vad kom ni fram till för ställningstagande då, undrar ni som missade denna trevliga 2-mars-övning och överlåtit det tunga ansvaret på oss att fatta dessa viktiga och angelägna jubileumsårsbeslut. (När vi planerar 50-årsjubileet om tio år får ni min själ vara på plats) Jo följande:

1.  Nästa VDKIF-träff, ”försommarträffen” blir fredagen den 1 juni. Då är det vackert väder och vi återvänder till ”ursprunget”, dvs till Dragör för mat, kortspel, snack om att ”det var bättre förr”, och lösandet av världsproblem på Dragör Bistro. Vi som är i god tid kan med fördel klämma en öl vid borden i solskenet utanför bistron.

2.  Jubileumsträffen schemaläggs till fredagen-lördagen 28-29 september.  VDKIF-träffar är självfallet mycket högt prioriterade av oss alla, men många har så många järn i elden att det  likväl har varit svårt att få hundraprocentig uppslutning på många av våra träffar. Så någon längre jubileumsövning (det fanns idéer om t ex 3 dagar i ”utlandet”) befanns inte vara realistisk om vi vill ha god uppslutning. Det kommer att bli ett jubileumsfirande som begränsas till ca ett dygn och med start i antingen Trelleborg och Ystad. Jubileumsfirandet avses innefatta tid för trivsam samvaro, god mat, övernattning i enkelhytter, kort besök i land i antingen Tyskland eller Polen, samt kortspel i konferenslokal. Stefan S fick i uppdrag att inhämta ytterligare fakta så att de olika alternativen kan vägas mot varandra och utvärderas. Vi vill ju ha mesta möjliga ”valuta för pengarna”!

3.  Den sedvanliga ”julträffen” avses äga rum den 7 december. Plats och lokal kan vi diskutera och fatta beslut om när vi ses i juni eller på jubileumsträffen. Men mycket talar väl för norra Skåne med resa till Helsingör.

Stadshuset

Stadshuset

Avslutningsvis när vi spelat färdigt och var klara med planeringsarbetet så lekte vi en ny lek som heter ”leta efter Toms plånbok”. Den sysselsatte oss en stund och Tom vann, dvs vi hittade hans plånbok som av någon outgrundlig anledning beslutat sig för att rymma och gömma sig under ett element. För övrigt var det också musikunderhållning på Borgerkroen denna fredag. På färjan hem gjordes faktiskt en del fynd i butiken medan vi befann oss på danskt vatten.

Summa summarum så var det en riktigt trevlig VDKIF-träff trots att vi saknande många kamrater. Och finalen av ”På spåret” kunde vi se i efterhand när vi kom hem.

/ Kay W

Efterord:

Som sagt det var en mycket trevlig träff och värt ansträngningen att rymma från jobbet. Hoppas att man snart kan sluta från dessa rymningar och ta sig till gänget oavsett väder och vind och delta i det skånska gemytet. Det värmer en smålänning extra med skånska historieberättare från speciellt Tom med Åsjungaberättelser om Oskar Winge och Stefan S om papegojor I toalettstolen samtidigt som vi inmundigar en Rå öl Hälsningar Kenth med h

Dock kan man väl komplettera med att utan större överdrift kalla dagen för plånbokens dag. Det var nämligen så att efter Stefan S cyklat från hemmet till Båstads C så hittade han en plånbok på marken. Efter lite efterforskande konstaterade han att innehavaren var en snygg donna född 1990!!! Vad som hände därefter fick vi inga klara besked om….
Efter den goda buffén på båten gick Tom Stefan S och undertecknad av båten lite sent och tillsammans. Ungefär på landgången började Tom febrilt att leta efter sin plånbok i alla fickor utan resultat. Vi bad då personalen hålla båten för att Tom skulle kunna gå tillbaka till restaurangen och leta.
Han kom tillbaka utan glad min. Envis och klok som Tom är fortsatte han letandet i fickorna. Och se där i en skjorta under de andra skjortorna fanns en ficka med en plånbok. Samma plånbok skulle sedan som sagts leta sig ner på golvet på krogen.
Jag ser fram mot nästa träff redan nu för det händer alltid något när vi träffas…../Stephan B
Förord:
Hej Alla! ( OBS! inget religiöst anrop) Tips till er som åker med Skånetrafiken och med tåg. Boka tur och retur Helsingör därifrån ni åker ( OBS! via Helsingborg och inte över bron) så får ni hela överfarten till ett billigare pris med JoJo kortet och sen kan ni betala mat och dryck direkt i restaurangen till 159:- minus resan. Det gjorde jag senast. (Jag har ju bott i Småland i fjorton år). Vad som gäller för pensionister vet jag inte. Stefan S
…..Dags att lära lite danska. Vis du er pensionist i Danmark er du kun en eldre menske på fem å tres. Innan 1658 förstod även en Bleking från Skåneland detta språket.
– Mitt största utbyte med att träffa er gentlemen i kortgänget är den intellekta stimulans som våra diskussioner berikar vår hjärnsubstans med. Jag uppskattar att du känner till min Blekinska bakgrund, men min morfar var från Kivik, min fru är från Kristianstad och alla mina fem barn är från Lund och så även mina fem barnbarn. Jag tycker jag har försökt implicera Blekingst blod till den skånska myllan. /Kalle A
….Jag har 2 mil till järnvägsstationen i Hyllie, så för mej hade det inte varit ett bra alternativ att ta cykel eller spark, spark är väl inte ett bra alternativ för dej Stefan eftersom ni inte har nån snö enligt färska källor från Stora Hult vid Vejbystrand. Huvudskäl  till att jag ställt in är inte vädret, utan den omständighet att Olle min reskamrat inte känner för denna resa under rådande omständigheter vilket innebär att jag själv fått sätta mej på bussen mellan Malmö och Höllviken på hemresan.  Vid ett tidigare tillfälle har jag somnat på bussen och vaknat upp vid ändhållplatsen i Falsterbo. Slutsatsen jag kommit fram till är att jag behöver en ledsagare som informerar mej om när jag ska stiga av. /Kalle
Helsingör men då var det sommar

Helsingör men då var det sommar

 

Förstedecembertur Borgerkroen

 

Samlade

Samlade

Stor uppslutning, tolv man! Som Kalle skriver. ”Här samlas dom 12  vise männen med över 700 års erfarenhet och ventilerar allt mellan kransekaka och damöppning, hur kan ett simpelt kortspel få ett sådant exotiskt ord i sin vokabulär? Snart vankas det ett nytt år och vad det har i sitt sköte vet i fan!”

Jag (Tom ) började att kontakta Scandlines, men avgången kl. 14.15 var nästan full och tålde inte ytterligare ca 10 personer. När jag talade om vad jag hette så blev det lite annan ton i skällan. Namnet var tydligen bekant, hur det nu kan komma sig. Det var plats kl.16.15 men det tackade jag nej till. Nu satte dom upp mig på väntelistan och jag är nog ganska säker på att det fixar sig trots allt. Jag är naturligtvis allt för sent ute och det min skull helt och hållet. Jag har tänkt mycket på denna resa och konstaterar att till Dragör och bistron där har ju inte deltagarantalet varit särskilt högt de två sista gångerna, så varför inte H-H linjen. För tre eller fyra år sedan ringde jag turistbyrån i Helsingör och blev rekommenderad en krog. Vi var vid detta tillfälle 4 st på grund av en storm och något sämre ställe har jag inte varit på. Vi fick gå till Borgerkroen och äta upp oss. Denna gång: Avresa Helsingborg kl. 14.15. På Borgerkroen serveras vid 15,00-tiden dansk fleskesteg med bruna och vita kartoffler, rödkål, gurka och sås till det facila priset 149 dkr. Tyvärr kunde kroens leverantör inte fixa några jultallrikar till just den här dagen på grund av överbelastning. Återbud från Christer L och Knut.

Foto 2017-12-03 13 31 34

 

Foto 2017-12-01 17 33 54Foto 2017-12-01 17 34 01Foto 2017-12-01 17 36 52Foto 2017-12-01 17 38 07Foto 2017-12-01 17 38 40Foto 2017-12-01 17 38 52Foto 2017-12-01 15 21 54Foto 2017-12-03 13 31 34Foto 2017-12-01 17 34 16Foto 2017-12-01 15 21 49

Turande och Borgarkrobesök 22 sept -17

Det var dags för ny träff med dragörgänget. Tom bokade på H-H-linjen. Avresa kl 14.15 med Hamlet. Färjan Aurora är inne på översyn på varv för att gå över till eldrift till 100 %. Tom skriver: ”Det kan i och för sig vara glädjande för en miljö knutte som jag, även om jag sällan lever som jag lär. Kan inte komma eftersom jag skall tjänstgöra i miljödomstolen i Växjö denna dag. Normalt brukar ärenden kunna avgöras mellan kl. 10 – 12, men just nu kommer frun med posten och där är 5 mål som skall avgöras, 4 st mellan 10-12 men tyvärr ett femte med början kl. 13.00. Handlingarna har en höjd på 25 cm  när man lägger alla i en hög. Domstolsväsendet lever fortfarande på pappers stadiet.”

Nu blev det så att Tom ändå kom. Han såg till att de slutade i tid i Miljödomstolen. Därför blev vi Tom, Kaj P, Kalle, Stephan, Bo, Kent. Buffen på båten var som vanligt, hyfsat för 129 kronor. Helsingborgs lager till maten och några tog snaps. Borgarkroen anträddes. Dock, först ville hälften göra en inköpsrunda vilket gjorde att tre man startade kortspelet. De fick vänta för provsmakningen av sprit tog tid och sen skulle lite kakor köpas och lite vin på Fötex som ligger i andra änden Stengade. Vi återsamlades och spelet med sex man kom igång! Som vanligt fanns viss förvirring kring reglerna. Denna gång var det inte musik till spelet. Femkronor bytte ägare men vid avfärd var alla nöjda. IMG_6418IMG_6420IMG_6421

2 juni 2017 Dragör!

Först: råkade se denna artikel, att Vellinge fått Dragör som vänort!

Så Kays reserapport:

VDKIF:s sammankomst denna dag stimulerades av ett behagligt försommarväder. Tyvärr var det många medlemmar som av olika skäl inte kunde delta. Till sist var vi 5 st som slöt upp; Bo P., Stefan B., Stefan J. Kaj P, och undertecknad Kay W. Några av oss var tidigt på plats och kunde flanera i den gamla byn i det behagliga vädret, njuta av en whisky, eller göra ett eller annat inköp trots att det vid valutainköp i Malmö kostat 1,36 svenska pesetas att köpa 1 dansk krone. För som vårt illustra sällskaps namn, Vellinge-Dragör-Kort-och Inköpsförening, säger så handlar vår verksamhet också om bl a inköp. Så här står det i våra stadgar: ”Verksamheten i VDKIF har sin grund i minnesvärda inköpsresor till Dragör med gastronomiska aktiviteter i färjornas gemytliga matsal, samt med dessa resor sammanhängande kortspel på lokal i Dragör. Föreningsverksamheten skall i huvudsak bygga på de fyra grundstenarna sjöresa, inköp, kortspel och trivsam samvaro.”

Nåväl, den här fredagen började vi sedan vi samlats med att sitta i solen en stund utanför Dragör Bistro, titta på folklivet och låta oss väl smaka av bl a god öl. Dragör Bistro erbjuder ju som bekant flera intressanta varianter av det goda öl som kommer från Fur i Limfjorden. Vår förbeställda mat serverades i den lokal som vi disponerar helt för oss själva. Såväl den kalla plattan som flaeskestegen var till belåtenhet och några av oss provade god snaps som även den kom från FUR. Som vanligt pratades det Vellingeminnen, resor i stora vida världen, och ventilerades världsproblem.  Vår ordinarie ”materialförvaltare” Olle hade lämnat återbud, men till allas glädje hade Bo P tagit med både kortlek och gem. Så efter maten blev det kortspel vid ett bord och några av deltagarna som annars mest håller till vid B-bordet kunde den här gången känna sig som A-bordsspelare. De var förstås mycket glada över detta, i vart fall i början av kortspelet. I en paus av spelet gjordes ett trevligt studiebesök i butiken ”Kastrup”, den som tidigare hette ”Lima”. Vi konstaterade att den nye innehavaren (från Sverige) har gett butiken ett lyft med ett helt nytt sortiment av kvalitetsprodukter. Efter provsmakning av både det ena och det andra vandrade vi tillbaks till Bistron med påsar i händerna. Någon hade köpt rom, andra portvin, mm. Kaffe med tillbehör kompletterade det fortsatta kortspelet. Vi samtalade om kommande sammankomster, konstaterade att fredagen den 22 september är inbokad i kalendrarna och märkt med ”Högsta prioritet-VDKIFsammankomst”. Förslagsvis så genomförs denna sammankomst i norra Öresundsregionen, dvs Helsingborg-Helsingör, med lunch på färjan och med förhoppningsvis god uppslutning. Vi diskuterade också att om ifall vi beger oss till Dragör för sammankomst den 1 december så kanske vi ska överväga att ses kl 15.00 ifall det kan få flera som yrkesarbetar på förmiddagen att ställa upp.

En ”fredagshistoria” får avsluta denna lilla reserapport:                                                           Per från Eslöv hade kallats till mönstring i Kristianstad. Han hade ingen lust alls att ägna sig åt krigets värv och lyckades få mönstringsläkaren att tro att han hade en riktigt dålig syn. Så han blev frikallad. För att fira detta gick Per på bio. Till sin stora förskräckelse upptäcker han att mönstringsläkaren sitter på platsen vid sidan om hans egen. Läkaren stirrar bistert på honom. Men Per finner sig snabbt, vänder sig mot läkaren och säger ”Förlåt damen, går den här bussen till Eslöv?” 

 

 

 

Septemberresa 2016

 

IMG_009311 glada gossar hade reserverat den här eftermiddagen för VDKIF. I ett fantastiskt sensommarväder färdades vi med Hamlet över Öresund till Helsingör. Hamlet avgick inte ”itt-i-itt” utan 13.15. Att vi åkte med Hamlet berodde på att vår ”lunchbåt” Aurora var på varv för översyn. Därför blev det inget ”lunchturande” den här gången utan vi gick i land i den gamla ”köpstaden” Helsingör. Staden har anor sedan 1200-talet och fick utvidgade stadsrättigheter 1426 av självaste Erik av Pommern. Känner ni igen namnet? Det var den grabben som ville göra Malmö till huvudstad i Danmark, vilket inte gillades av borgerskapet i Köpenhamn. Så Erik fick lämna jobbet som regent och slutade faktiskt sina dagar som sjörövare i Östersjön.

Nåväl, vi debarkerade färjan och promenerade bort till Strandgade 75 och ”Borgerkroen”. Där hade Tom förberett vår ankomst, och innehavaren Tina Jörgensen ( tidigare var hennes far Bent krögare här) tog väl hand om oss. Vi i VDKIF har höga anspråk på miljön för våra sammankomster och Borgerkroen motsvarade förväntningarna väl i olika avseenden. Stället har onekligen en trivsam gammaldags atmosfär och där har varit utskänkningsställe allt sedan 1700-talet. Vi bänkade oss på övervåningen där vi ostörda kunna njuta av maten. Såväl fläskesteg som smörrebröd var till belåtenhet och Tina var berömvärt effektiv så maten kom snabbt på bordet. Det gillade vi!

Mätta och belåtna fortsatte vi med kortspel vid A-bordet, medan flera kamrater gav sig ut på en inköpsrunda och/eller ”lapade sol”. Helsingör är en intressant stad. Kronborgs slottsprofil dominerar som sig bör stadsbilden från sjösidan. När sjöfarare passerade Kronborg på sin färd genom Öresund fick de från 1429 betala Öresundstull till danska kronan. Denna danska inkomstkälla gav ”klirr i kassan” för såväl den danske kungen som för Helsingörs stad (när fartygen stannade för att betala tullen passade de på att proviantera i staden) under många år och det här tullsystemet upphörde först 1857. Då stagnerade Helsingör, men stadens utveckling fick upp ångan igen när skeppsvarvet drog i gång sin verksamhet 1882 och tågfärjeförbindelsen med Helsingborg öppnades 1892 sedan den danska järnvägen ”Kystbanen” byggts mellan Helsingör och Köpenhamn.

Tillbaks till Borgerkroen! Tina ordnade till kaffe, te, och smarriga äpple- och chokladtårtbitar, inklusive riklig mängd av nyttig dansk piskeflöde. Så gick timmarna snabbt i trivsam VDKIF-samvaro. Det pratades som vanligt minnen från Vellinge kommun på temat ”det var bättre förr”, spelades med och utan Joker, och så löstes ett och annat världsproblem. En del s k roliga historier framfördes. Några av dem var roliga, några ”oroliga”.

Vi kom också in på hur vi ska ha det framöver med våra sammankomster. Christer lanserade idén om en VDKIF-resa till Polen, t ex fram på vårkanten nästa år. Helt klart är att vi ses nästa gång i Dragör, och ni har väl alla sedan länge bokat in 2 december för VDKIF-sammankomst. Tom, vår ”halvdansk” och eminente ”arrangemangsdirektör” återkommer med detaljerna om ”julträffen” (det kanske vankas någon form av dansk jultallrik eller julefrokost då?). Till 2-december-sammankomsten så lovade jag att ha med mig ett förslag till mötesschema för 2017, och så återkommer väl Christer då med ett mer detaljerat förslag rörande eventuell Polen-utflykt i maj. Så den 2 december blir en viktig sammankomst då de närvarande förutom sedvanliga aktiviteter också har att ta ställning till när vi ska träffas och var vi ska träffas under 2017.

Hur som helst så blev det en lyckad och uppskattad sammankomst i Helsingör och det är bara att beklaga ej deltagande kamrater. Hoppas vi alla ses i Dragör!

Vid gåspennan, Kay W.

Den gamla handelsboden där även klarering skedde på sin tid

Den gamla handelsboden där även klarering skedde på sin tid

IMG_0072

 

IMG_0090

 

IMG_0085

Vårtur 2016

Fredagens tur var förlagd till Dragör och Bistrokrogen. Vädret var på vår sida, strålande. Åtta man infann sig kl 14 och en man kl 16. Tar man tåget från Sverige så åker man till Tårnby och tar där buss 350S. Det lär gå att visa fram tågbiljetten så kommer man gratis till Dragör. Själv löste jag biljett å 24 DKR, Ja, det går att betala kontant. Bistroplatta resp Flaeskesteg serverades oss. Jubileums till de som ville och FUR öl, Classic, Sommeröl, eller …Uppsnappat vid bordet: Tom och berättelser från gamla Hipp, Tage Danielsson och Hasse Alfredsson kontra dagens ståuppkomiker, Sven Melander, Göran Holm, L-I Ljungman, Carina W, Karin Ö och Chablisvinet, ja och mycket mer. Och en skål emellan varven. När vi förflyttade oss till spellokalen om hörnet tog vi Jubileumen med oss. Christer, bjöd på en whiskey och kaffe därtill, Tacksåmycket! Stephan och Kaj tog i vanlig ordning en tur till Kastrup vin o sprit för provdrickning och inköp av intressanta varor och därefter inköp av några goda kakor hos det som inte längre är Alfred Iversens bageri. Nåja kakorna var ungefär desamma, söta så in i tusan. Kortspel påbörjades. Kenneth kom, åt, drack, spelade, segrade. Försvarsfrågan var ett hett ämne vid B-bordet. Även whiskeylagring och w-sorter avhandlades. Ja, naturligtvis var det fler ämnen som togs upp och något spel om större potter blev det inte. Bo Persson anlitades som expertråd för spelet. Denne fungerade också som ekonomichef. Kvällen var fortsatt ljum. I kvarteren runtom försiggick fredagsmys i gränderna, man samlas utanför sina gula hus och äter och dricker och hygger sig. Om det är grannarna eller inbjudna är ovisst. Ja, det är verkligen idylliskt här. Några bilder får illustrera detta.

Torget

Torget

IMG_2806

IMG_2812IMG_2809IMG_2806IMG_2813

Resa 4 december 2015

VDKIF:s julbordsresa 2015 genomfördes utan närvaro av snö och minusgrader. Visst blåste det en smula men inget som störde den stabila färjan Aurora. Ett tiotal kamrater (en missade ju tyvärr färjan och några hade annat för sig) lät sig väl smaka av julbordet som fick godkänt utan att nå upp till de högsta kulinariska höjderna. Vi saknade t ex flaeskesteg och nog kunde de haft med den friterade rödspättan som brukar finnas på Auroras uppskattade vanliga lunchbuffé. Nåväl mätta blev vi och vår konferenslokal ombord erbjuder en trivsam miljö för samvaro med kortspel, kaffe, avec och samtal på temat ”det var bättre förr på Dragörfärjornas tid när en dansk krona var mindre värd än en svensk och det fanns ål på julborden”. Samtal om både det ena och det andra och flitigt spelande både utan och med joker blev det vid A-bordet. Och så tackade vi Tom som för vår räkning bokat både julbord och lokal. Men många kamrater försvann i land i Helsingör för att inte återkomma till konferenslokalen när Aurora på nytt anlöpte Helsingör utan först många turer och flera timmar senare när vi andra höll på att ”stänga butiken” för att gå i land i Helsingborg och åka hem.

Julbordet var inte särskilt bra och dessutom inte prisvärt. Vi åker vanligtvis på den så kallade lunchbuffen och betalar ca 120 kr och då finns det mesta ägg , sill, lax, god ost, olika sorts korv, leverpastej och det varma består av dansk fläskesteg, fiskefile osv. Sen finns det lite efterrätter också. Vad har man då gjort när vi äter julbordet. Då finns det kalla kvar men varmrätterna är utbytta till torr revbenspjäll med äppelmos, mamma scans köttbullar och prinskorv, men nu kostar det 299 kr. Ja det fanns visserligen kokt julskinka och ett godisbord för dom son vill ha det. Jag saknade också den goda brie-osten. Kaj P skriver att när han skulle åka med nästa färja då kostade julbordet över 400 kr. Till Kaj säger ja bara: vilken tur att Du vände. Detta julbord är inte ens värt 299 kr. Så till VIP-lokalen. Vi har också tröttnat på VIP-lokalen som kostar 1200 kr och det är omständligt att komma dit . Gärna på H-H linjen till den vanliga luchbuffen och sen att vi går i land i Helsingör, sen kan vi gå till Borgerkroen och dom  som vill spela kort kan göra det eller så kan man bara umgås, då är vi ju alla tillsammans,det tycker jag är viktigt. Varför inte äta en god julefrokost på Dragörs bistro och sen kan de som så önskar uppleva julstämningen i Dragör och när dom kommer tillbaka till lokalen och ser A-bordet spela kort behöver dom inte betala 120 kr utan det är GRATIS. Jag är övertygad om att Pernille och Sara kan fixa detta.

Dragörtur 18 september 2015

Den här träffen blev en riktig nostalgitripp! Vi (”vi” var denna gång nio kamrater som slöt upp inklusive vår gamle ”reseförsenare” Knut som vi alla tyckte det var roligt att träffa igen) återvände nämligen till vårt gamla ursprungliga färdmål Dragör. Fast denna gång kom vi inte som förr ”den rätta vägen”, d v s sjövägen utan fick använda oss av Öresundsbron. Den gamla devisen ”Vem fan vill tura på en bro?” var dock inte aktuell att ropa ut  även om vi naturligtvis saknade den trivsamma matsalen på resorna fram och tillbaks med ”våra” färjor Scania, Hamlet och Ofelia. För nu fokuserade vi oss efter snabb bilfärd över bron på trivsam samvaro på Bistron med stort ”B”, d v s Dragör Bistro på Kongevejen 2. Ett långbord stod dukat för vår räkning tack vare halvdanske Toms väl genomförda planeringsarbete. Som en överraskning blev det inledningsvis något av en oväntad ölprovning. Det smakades på öl från ”Fur” i olika varianter; ale, porter, veteöl, etc. Gott-gotti-gott! Sedan serverades utan någon längre väntetid vår mat. Några hade beställt en platte med diverse kalla läckerheter, några fläskesteg med tillbehör, Alla blev belåtna. Själv kan jag bara konstatera ”vilken härlig fläskesteg”! Tilläggas kan att även snapsen som de flesta valde var utsökt – också den kom från ”Fur”. Vadå Fur? Alla kanske inte har klart för sig att Fur är en ö i Limfjorden. På denna ö, på Knudevej 3, ligger ”Fur Bryghus” och därifrån kom vårt goda öl. Förutom själva ölbryggeriet har Fyr Bryghus också en restaurang och en ölpub. Inga tillsatser används i ölframställningen och det fylliga skummet är kännertecknande för alla bryghusets ölsorter.

Mätta och belåtna förflyttade vi oss efter maten in till en lokal där vi i lugn och ro kunde dricka kaffe med avec och käka efterrätt. Och så spelade vi naturligtvis kort och löste världsproblem. Dagens numerär innebar fördelning till A-bord och B-bord. Som vanligt växlade lyckan i kortspelet, men vissa framstod onekligen som ”huvudsponsorer” för dagen. Timmarna gick snabbt i trevlig sällskap med korta avbrott för ett eller annat inköp. Hur som helst så trivdes vi på Dragör Bistro som ”fiskar i vattnet” och konstaterade att hit återkommer vi gärna. Bra lokaler, god mat och dryck, rimliga priser (även om den danska kronan är oförskämt dyr för oss jämfört med hur det var ”på den gamla goda tiden”) , och trevlig och alert personal. Bättre kan det inte bli. Men nästa gång vi ses, 4 december – skriv in detta datum i era kalendrar-  då ska det ätas julbord till sjöss enligt gammal VDKIF-tradition. Så då ses vi på Knutpunkten för färd fram och tillbaks över Öresund på H-H-linjens Aurora. Tom lovade att boka bord och ordna lokal.

/ Kay Wictorin

2015-09-18 14.16.27

2015-09-18 17.25.29

B-bordet om ingen visste det

B-bordet om ingen visste det

Dryckerna

Dryckerna

Vi som gick ut fick prova spritdrycker i Kastrups butik

Vi som gick ut fick prova spritdrycker i Kastrups butik

Två herrar och två damer

Två herrar och två damer

Kul att Knut kunde vara med igen

Kul att Knut kunde vara med igen

 

 

 

 

P1080736